Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Nákupy v Dominikánské republice

Navštívíte-li Dominikánskou republiku, určitě si budete chtít odvézt něco na památku. Suvenýry se nejlépe nakupují na tržištích (zde jsou většinou nejlevnější) a v kamenných obchodech. Často je velký výběr samozřejmě k vidění také na stáncích u pláže, tam si ovšem prodejci díky velkému odbytu mohou dovolit nasadit o něco vyšší ceny.

Ty bývají uvedeny v dominikánských pesos, v amerických dolarech a v poslední době také v eurech. Pokud jste z dovolené v nějaké arabské zemi zvyklí smlouvat, zde to nedělejte, ceny jsou konečné.

Velmi oblíbenou upomínkou na pobyt na ostrově Hispaniola je pro mnoho turistů výtvarné umění, především obrazy. Pokud budete dobře vybírat, nemusíte se bát, že si domů odvezete kýč – za pár desítek dolarů si můžete koupit vizuálně skutečně přitažlivé dílo, je však nutno přiznat, že umělecká hodnota oněch obrazů je nulová – jsou totiž vyráběny sériově pomocí šablon. Jestli přemýšlíte, jak byste takový obraz převáželi, odpověď je jednoduchá – prodejce vám může plátno smotat do umělohmotné tuby, ve které ho už přepravíte celkem jednoduše. Dalšími uměleckými předměty jsou sošky ze dřeva, nejrůznější keramika či skleněné vázy.

Chcete-li si do Česka přivézt něco se skutečnou hodnotou, pak byste se měli zaměřit na šperky – prsteny, náramky, přívěsky a řada dalších ozdob z drahých kovů je tu doplňována polodrahokamy či hojně se zde vyskytujícím jantarem (s jeho těžbou tu začali již Španělé), takže určitě neprohloupíte.

Toužíte-li ale po něčem typickém pro Dominikánskou republiku, u čeho vám každý uvěří, že jste si to skutečně dovezli z karibského ostrova, poohlédněte se po místním rumu či doutnících. Stejně jako je pro Čechy typické pivo, pro Dominikánce je typický rum a vypije se ho tu ročně obrovské množství. Vybírat tu můžete z řady značek, ty nejkvalitnější ale jsou Barceló Gran, Brugal a Anějo a měli byste se jich raději držet – jiný levný rum vám téměř určitě nebude chutnat. Druhým zmíněným typickým produktem jsou doutníky – dominikánské jsou sice méně známé než kubánské, ale kvůli kvalitnímu tabáku a nasládlejší příchuti dává mnoho lidí přednost právě jim. Ručně balenými doutníky La Aurora či Monte Cristi jako dárkem z cest jistě nepohrdne žádný gentleman.

Při nákupech si dejte pozor – vyvážíte-li z Dominikánské republiky suvenýry v hodnotě vyšší než 100 USD, musíte je nechat proclít. Zcela zakázán je pak vývoz nezpracovaných minerálů (jantar a larimar) i jiného přírodního bohatství jako jsou třeba mořské korály.


 

Turistický průvodce Dominikánskou republikou !

Aktuální nabídka zájezdů do Dominikánské republiky



 

 
Tagy: , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist