Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Měna v Dominikánské republice

Oficiální měnou Dominikánské republiky je dominikánské peso (DOP, dělí se na 100 centavů), ovšem americkými dolary a eurem se dá na velké části míst, kde se pohybují turisté, platit také. Ve skutečnosti je zde dolar nejpoužívanější měnou pro většinu transakcí, protože kurz pesa je značně nestálý a i v současnosti stále kolísá.

Podle aktuálního kurzu (srpen 2010) dostanete za 100 Kč přibližně 51 peso. Mince se vyskytují v hodnotách 1, 5, 10, 25 a 50 centavo a 1 a 5 peso, bankovky (jejichž tisk je však nekvalitní a stírají se tak jejich hodnoty) jsou emitovány v hodnotách 5, 10, 20, 50, 100, 500 a 1000 pesos.

To, zda vůbec navštívíte směnárnu (ty lze nalézt nejen na letišti v Santo Domingu ale v celé zemi), záleží na aktuálním kurzu – pokud bude nízký, pravděpodobně se vám to vyplatí, protože místní obchodníci nemění ceny tak rychle. Nejvýhodnější směnný kurz pravděpodobně dostanete v bankách, směnáren v hotelích či na ulicích proto raději moc nevyužívejte. Fungují zde také pouliční veksláci, kteří se turistům snaží namluvit, že právě u nich je směna nejvýhodnější – kromě toho, že to není pravda, tak vám v takových případech hrozí, že obdržíte bankovky falešné nebo budete v nestřežené chvíli rovnou okradeni.

V hlavních turistických destinacích je samozřejmě možno platit také kreditními kartami Eurocard/Mastercard, Visa či u nás méně častými Dinners Club a American Express. Platí zde podobná měnová politika jako v Egyptě – dominikánské pesos nesmí být vyváženy ze země, a proto byste je měli před odjezdem raději všechny utratit. Navíc byste neměli najednou měnit více peněz než předpokládáte, že utratíte, protože i se směnou nazpět mohou být problémy – bez dokladu o směně na pesos vám směna zpět nebude dovolena vůbec a s ním pouze do 30 procent celkové původní částky.

Aktuální kurzy měn naleznete na stránkách České národní banky – www.cnb.cz


 

Turistický průvodce Dominikánskou republikou !

Aktuální nabídka zájezdů do Dominikánské republiky



 

 
Tagy: , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist