Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Doprava v Dominikánské republice

Ačkoliv se Dominikánská republika snaží pro spokojenost návštěvníků ze zahraničí udělat co nejvíce, oprava silnic k tomu nepatří. Vozovky zde mají velmi špatnou kvalitu. Mezi hlavními turistickými centry (např. Puerto Plata a Santo Domingo) to sice příliš nezaznamenáte, protože spojující dálnice jsou tu relativně nové a kvalitní, ovšem všude, kde se turisté pohybují méně, oceníte spíš terénní než luxusní nablýskané auto.

Zvládnout cestu s hlubokými nespravovanými dírami je často problémem i pro místní.

Půjčení auta

Ačkoliv samotné půjčení auta není v Dominikánské republice problém, půjčovny se nacházejí ve všech hlavních turistických destinacích, prakticky příliš doporučováno není. A to nejen kvůli již zmíněným velmi špatným vozovkám. Půjčované automobily jsou totiž často v dosti špatném technickém stavu a mohou vám vypovědět službu i na dobré silnici, navíc půjčovné tu není zrovna nízké.

Aby toho nebylo málo, Dominikánci si s pravidly silničního provozu moc nelámou hlavu a platí zde zákon silnějšího – přednost má ten rychlejší a agresivnější. Na vykřikování z okýnek a neustálé troubení našinci také nejsou příliš zvyklí. A i když se vám povede v této džungli zorientovat, tak vše završí případná dopravní nehoda – policisté zde zcela zásadně drží z místními a za viníka je vždy označen cizinec.

Autobusy

Turisty nejvyužívanějším způsobem dopravy jsou autobusy provozované společnostmi Caribe Tours a Metrobus. Jízdné je celkem nízké, k velkým zpožděním nedochází, autobusy jsou nové a často vybavené i klimatizací a řidiči zkušení, takže se se složitou dopravní situací snadno poperou.

Taxi

Taxi je samozřejmě dražší než cestování autobusem, potřebujete-li ale cestovat v noci, jde o nejlepší možnost. Jen si s taxikářem předem dohodněte cenu – pokud to neuděláte, tak vám může (a pravděpodobně to udělá) naúčtovat dost nehoráznou cenu. Ve velkých městech seženete taxi jednoduše, navíc několik jich většinou vždy stojí před každým hotelem.

Guaguas a motoconchos

Guaguas a motoconchos jsou dva pro daný region typické dopravní prostředky. První jmenované jsou mikrobusy či dodávky, které projíždí městem a jsou neustále plné lidí. Nemají přesný jízdní řád ani stanovené zastávky, řidič dá prostě najevo, kam jede, počká, dokud se mu auto nezaplní, a pak vyrazí a další cestující přibírá ještě po cestě. Jde samozřejmě o velmi levný způsob dopravy.

Motoconchos jsou nazývány motorizované rikšy, od kterých jsou však turisté odrazováni, protože jejich bezpečnost je sporná. Za mopedem jsou v přívěsu převáženi dva až tři pasažéři, ovšem technický stav celého přepravidla se liší případ od případu.


 

Turistický průvodce Dominikánskou republikou !

Aktuální nabídka zájezdů do Dominikánské republiky



 

 
Tagy: , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist